Każdego roku ludzie odbywają większe lub mniejsze podróże. Często, aby dotrzeć w upragnione miejsce trzeba pokonać sporo kilometrów. Zdecydowanie warto więc mieć przy sobie coś do jedzenia. Jakie dania i przekąski sprawdzą się podczas jazdy?

Jedzenie na podróż – zdrowo i lekko

Wybierając się w podróż, powinniśmy zadbać o to, by podczas godzin spędzanych w samochodzie, pociągu czy samolocie mieć co przekąsić. Pierwsza rzecz, którą warto wziąć pod uwagę, jest oszacowanie ile jedzenia będziemy potrzebować. Często zdarza się, że na krótkie podróże zabieramy zbyt dużo przekąsek, które potem się marnują. Kilka kanapek na wielogodzinną trasę dla całej rodziny może natomiast skutkować koniecznością odwiedzenia przydrożnych barów czy restauracji. Niezdrowe przekąski w postaci drożdżówek, chipsów, paluszków czy cukierków mogą powodować ból brzucha i niestrawność. W połączeniu z jazdą i chorobą lokomocyjną występującą u niektórych osób podróż może stać się bardzo ciężka i wymagająca. Komponując więc posiłki, warto zadbać o to, by były zdrowe i lekkie. Nie bójmy się sięgać po warzywa i owoce, a robiąc kanapki, weźmy pod uwagę czy są odpowiednio sycące.

 

Posiłki na drogę – owoce, warzywa, kanapki

Wielu ludzi wciąż boi się zabierać w podróż warzywa czy owoce. Obawy te wynikają głównie z możliwości zgniecenia ich, a co za tym idzie zabrudzenia plecaka czy torby. Aby tak się nie stało, wystarczy zapakować je do plastikowych pojemników czy specjalnych toreb na żywność. Dodatkowo warto wybierać te owoce i warzywa, które są twarde i naprawdę ciężko o ich uszkodzenie. Do przegródek w pojemnikach można zapakować: umyte rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, papryki pokrojone na kawałki, obrane ogórki czy marchewki. Wśród owoców doskonale sprawdzą się jabłka, gruszki i banany. Bardziej miękkie owoce typu maliny, jeżyny, nektarynki czy arbuz można pokroić i włożyć do szczelnie zamkniętego pojemnika. Pudełka pełne owoców i warzyw z dodatkiem kanapek przełożonych plastrem sera, szynki i sałaty stanowić będą sycący posiłek, który dostarczy nam mnóstwo witamin i energii na dalszą drogę. Jeśli przed podróżą mamy czas i chęci na odrobinę pracy w kuchni dobrą opcją będą warzywne rulony z ciasta naleśnikowego lub tortilli. Okrągły placek wystarczy posmarować pastą kanapkową, a następnie dodać ulubione składniki (warzywa, mięso), zawinąć w rulon i pokroić na grubsze plastry. Kilka kawałków doskonale sprawdzi się w momencie nagłego głodu.

Przekąski na drogę – coś słodkiego dla każdego

Podczas dłuższej podróży często nabiera się ochoty na coś słodkiego. Jeśli podróżujemy z dziećmi, tym bardziej warto mieć w zanadrzu jakieś słodkie przekąski. Czasem, gdy maluch się uprze, ciężko jest mu wytłumaczyć, że najbliższy sklep oddalony jest o sto kilometrów. Nie decydujmy się jednak na czekoladę czy ciastka w polewach, są one bardzo ciężkostrawne. Jeśli zaś podróżujemy latem, czekolada szybko ulegnie roztopieniu i produkt będzie nadawał się do kosza. Dobrym pomysłem jest przygotowanie i zapakowanie wypieków dzień wcześniej. Doskonale sprawdzą się kruche ciasteczka maślane z kolorową posypką, ciasteczka owsiane czy placuszki bananowe. Do osobnych pojemniczków warto dorzucić garść ulubionych orzechów czy granoli, które dostarczą organizmowi wiele witamin i składników mineralnych.

Nawadnianie – niezbędny element podróży

Jedzenie to bardzo istotna część podróży, jednak nie należy zapominać również o odpowiednim nawodnieniu. Podczas długiej trasy nie powinniśmy rezygnować z picia, nawet jeśli wiąże się ono z częstszymi postojami w celu wyjścia do toalety. Podczas letnich podróży główny napój powinna stanowić woda. Lepiej unikać produktów słodkich i pełnych cukru, bo w żaden sposób nie zaspokajają one pragnienia. Jeśli podróżujemy zimą bądź w chłodniejsze dni warto zaopatrzyć się w termos z ciepłą herbatą kawą czy ulubionymi ziołami.